Alles over Enzymen

enzymen

Wat zijn Enzymen?

Enzymen zijn extreem klein, maar het is een krachtig eiwit dat gemaakt is van complexe ketens van aminozuren die opgevouwen de vorm van Pac-Man hebben. Simpel gezegd, enzymen hebben de macht om dingen te verkleinen. Ze zijn in staat om dingen af te breken, te wijzigen en zelfs dingen te creëren. Het zijn natuurlijk voorkomende componenten. Zonder hen zou er geen leven zijn zoals wij dat kennen.

Spijsvertering en Enzymen

Het spijsverteringsproces is de meest bekende vorm van het gebruik van enzymen. De verschillende enzymen langs ons spijsverteringskanaal zetten eten om in essentiële stoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Het begint met amylase wat zich bevindt in speeksel en zetmeel afbreekt in eenvoudige suikers, en maakt een begin aan het afbreken van alle andere elementen die we eten. Kortom, enzymen laten ons toe om voedsel om te zetten in energie. Als we een bepaald enzyme missen, worden we geconfronteerd met spijsverteringsproblemen. Bijvoorbeeld, degenen die geen of een laag niveau van lactase in hun maag hebben, kunnen problemen hebben met het verteren van zuivelproducten, of beter gezegd, de lactose die de producten bevatten.

Geschiedenis en Enzymen

Hun mysterieuze krachten zijn allang bekend en al eeuwen wordt er onderzoek naar gedaan, terwijl millennia geleden, de vroege mens er niks over wist. Maar ze wisten er toen wel gebruik van te maken in de keuken, door het brouwen, en de productie van verschillende voedingsmiddelen zoals kaas. In de natuur scheiden bacteriën, microben en schimmels enzymen en leven ze in symbiose met andere organismen. Hun complexiteit en almachtige krachten werden zelfs door religieuze groeperingen ontkend. Zij beweerde dat ‘enzymen zo perfect zijn’, en zo essentieel zijn voor het leven, dat God ze wel gemaakt moet hebben. Enzymen zijn gemaakt in levende organismen. Daarvoor is het dus onmogelijk voor het leven om opeens te verschijnen. Erover discussiëren is een verspilling van tijd.

Wetenschap en Enzymen

Al vele jaren is het onmogelijk, zelfs voor de beste wetenschappers, om enzymen te creëren door hun complexiteit. Tot nu toe waren we alleen in staat ze te oogsten uit levende organismen. Er zijn recente technologische doorbraken gedaan die het mogelijk maken om enzymen te maken vanaf hun ontstaan. Het is echter nu nog veel voordeliger om enzymen te creëren via fermentatie en ze te combineren met andere processen met specifieke bacteriën en schimmels, dan ze te produceren.

Toepassingen en Enzymen

Na de productie van alcohol, de meest gebruikte vorm van industrieel geoogste enzymen begon in de loop van 1900 met het maken van was en afwasmiddel. De industrie was toen in staat om ze uit te pakken en de rassen te isoleren die goed waren in het afbreken van vet en vuil. De aanwezigheid helpt bij het verminderen van fosfor in wasmiddelen, en helpen daardoor ook om het water te zuiveren van cyanobacteriën (ook wel blauwalg). Daarnaast worden enzymatische verbindingen gebruikt in septic tanks om dingen verder af te breken wat we niet kunnen af breken met onze eigen enzymen. Enzymen zijn niet alleen goed voor het schoonmaken van dingen. We maken ook gebruik van enzymen in het medische gebied, zoals het zuiveren van bloed.

Waarom zouden we Enzymen gebruiken?

Zo complex als ze zijn, zijn enzymen beperkt in wat voor acties ze kunnen ondernemen. Elk type kan een bepaald ding produceren of een actie verrichten. Zo kan het cellulase enzyme alleen maar cellulose afbreken, niets anders. En dat terwijl enzymen in staat zijn om hun taak miljoenen keren te herhalen voordat ze worden uitgeschakeld of worden vernietigd; andere enzymen veranderen de PH, temperatuur, etc. Uiteraard, maken deze verschillende variabelen het verpakken van de enzymen erg lastig, in het bijzonder wanneer een product veel verschillende soorten enzymen bevat. Het is belangrijk dat ze geactiveerd of nuttig blijven. Dit is de reden waarom we soms terecht ons afvragen of de enzymen nog werken bij producten die we kopen, omdat in veel producten de enzymen al dood zijn lang voordat ze de voedingsoplossing bereiken. Supplementmakers kunnen helaas niet controleren wat er gebeurt tussen hun laadperron en de tuin.

Wat betekent dit voor ons tuinders?

Waarom zouden we enzymen gebruiken? Zijn ze allemaal hetzelfde? Wat is het verschil tussen de verschillende merken? Zijn ze veilig voor onze fabrieken en voor de producten die we kweken?

Er is geen twijfel, dat het toevoegen van enzymen aan een voedingsschema gunstig is voor planten. Enzymen helpen bij eenvoudige taken zoals het wegwerken van dode wortels, of zeer complexe zaken, zoals het ondersteunen van de ontwikkeling van de plant door bij te staan in de hormoon biosynthese. De meeste fabrieken zijn niet vrijgevig met het geven van informatie over de samenstelling van hun producten. Vaak worden producten die gebruik maken van enzymen onder goede marketing verkocht met woorden zoals ‘verbetert de gezondheid van uw planten’ zonder specifieke claims te bieden.

De meest voorkomende reden voor het gebruik van enzymen in de tuin, is om het medium schoon te houden. Deze type enzymen breken wortels af, andere breken bacteriën en andere schadelijke dingen af. In het converteren van suikers en mineralen, verbeteren ze ook de bodemstructuren door het elimineren van dode materialen om nieuwe lucht- en waterkanalen te creëren voordat het gaat rotten en ziekteverwekkers aantrekt. De populaire chemische alternatieven maken ook dingen schoon maar laten een giftig spoor achter.

Het is heel moeilijk te bewijzen of de enzymen iets doen in het product dat je koopt. Een eenvoudige test kan laten zien dat het product twee componenten dood materiaal (cellulose en hemicullulose) af breekt. Ten eerste kan dit getest worden door een klein stukje papier te weken in water (cellulose test) en het andere stukje papier met appelmoes in te smeren (hemicellulose). Door het afbreken van het papier en de appelmoes die vloeibaar wordt, kunnen we het visueel maken dat de twee enzymen aanwezig waren en werkten.

Echter, als deze test niet werkt om het papier af te breken of het vloeibaar maken van de appelmoes, betekent dat niet dat het product nutteloos is. Het betekent dat de cellulase en hemicellulase niet aanwezig of actief zijn. Zoals eerder gezegd zijn er vele soorten enzymen, die elk een specifieke functie hebben. We weten dat planten enzymen generen voor vele functies, zoals het maken van hormonen en fotosynthese. Soms is het goed om verschillende enzymen producten te combineren. Wanneer het ontworpen is voor specifieke teelttechnieken kan het de groeipotentieel van een plant maximaliseren.

Sommige producten die aangeboden worden met enzymen zijn niet eens enzymen, maar mengsels van bacteriën en schimmels. Bij goed gebruik zullen ze de verschillende enzymen scheiden en vermenigvuldigen. Dit is slechts mogelijk indien de microben nog in leven zijn en daardoor bruikbaar genoeg zijn om te reproduceren.

Dus we weten dat enzymen geschikt zijn voor planten. Er zijn bepaalde enzymen die we kunnen testen, maar het is bijna onmogelijk voor kwekers om de complexe enzymatische activiteit te testen, zoals bacteriële afbraak en de productie van hormonen. Hiervoor moeten we geloven in de fabrikanten.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.